Tehlike altındaki bitki türlerinin korunması için en önemli aşamanın toplumda farkındalık yaratmak olması göz önüne alınarak 2017 yılında başlattığımız bir uygulama ile endemik bitkilerden birisi Sempozyum sembolü olarak seçilmekte ve Sempozyum web sitemizde, afişlerde, yazışmalarda, duyurularda vb. kullanılmaktadır. 3. e-BEYAS 2017 Sempozyumu’nda ‘Beypazarı Geveni’, 4. e-BEYAS 2019 Sempozyumu’nda ‘Ayaş Çançiçeği‘ seçilmişti. Bu yıl endemik bitkilere dikkat çekmek ve çevre duyarlılığını ön plana çıkarmak amacıyla 5. e-BEYAS 2022 Sempozyumu’nun sembolü olarak ‘Ayaş Kasidesi’ seçilmiştir.
Ayaş Kasidesi (Scutellaria yildirimlii Çiçek & Yaprak), ülkemize özgü yani endemik türlerimizden biridir ve dünyada sadece Ankara ve Eskişehir illerinde marnlı ve jipsli alanlarda bulunmaktadır.
* Ayaş Kasidesi görseli Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Nilhan TUĞ imzasını taşımakta olup, Sempozyumumuz için özel olarak çizilmiştir.
Ayaş Kasidesi (Scutellaria yildirimlii Çiçek & Yaprak) ülkemize özgü yani endemik türlerimizden biridir ve dünyada sadece Ankara ve Eskişehir illerinde marnlı ve jipsli alanlarda bulunmaktadır. Bu tür Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet ÇİÇEK ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Emre YAPRAK tarafından 2013 yılında keşfedilerek bilim dünyasına tanıtılmıştır. Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Gül Nilhan TUĞ yürütücülüğünde gerçekleştirilen TÜBİTAK projesi ile türün korunmasına yönelik ekoloji, üreme biyolojisi ve popülasyon genetiği konularında çalışmalar yapılmış ve türün altı alana sıkıştığı, bu alanlarda toplam 98.000 kadar bireyinin kaldığı ve bazı alanlarda genetik darboğaza girdiği tespit edilmiştir.
Bu bitki yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır ve bu nedenle Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 9. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (Tarla Bitkisi Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü, Türkiye Milli Botanik Bahçesi Müdürlüğü Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) arasında imzalanan protokol çerçevesinde türün korunması amacıyla araştırmalar yapılmaktadır. Tehlike altındaki türlerin korunması için en önemli aşamanın toplumda farkındalık yaratmak olması göz önüne alınarak 5. e-BEYAS’22 SEMPOZYUMU’nun sembolü olarak Ayaş Kasidesi seçilmiştir.
* Bu Bilgi Notu:Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre YAPRAK tarafından hazırlanmıştır.